NEJLEPŠÍ KEČUP
Potřebné ingredience
1kg rajčat, 1 střední jablko pro hustotu, 2 cibule, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček černého pepře, 3 bobkové listy, 3 hřebíčky, 3 stroužky českého česneku (čínský nekupuji, ale byla by ho tam potřeba určitě celá palice:)), 55 g cukru, 2 lžičky soli, 1 panák octa
Postup přípravy
Rajčata omyji, nakrájím s cibulí, jablkem a česnekem na kousky, do čajového sítka dám koření, přidám vše ostatní do hrnce a vařím půl hodiny, poté vyndám sítko s kořením, tyčovým…
Omáčka na špagety
Potřebné ingredience
3kg rajčat 1kg paprik (napůl kapie a bílá paprika) 2 chilli papričky 8 cibulí celá palice česneku čerstvá bazalka (asi 6 velkých listů) 2 lžičky soli 1lžička pepře 6 lžic cukru 3 lžíce octa 1 bobkový list (nemusí být)
Postup přípravy
Rajčata spařím a oloupu a vykrájím z nich "bubáky".
Papriky zbavím jadýrek a nakrájím na čtvrtky.
Oloupaná cibule také na čtvrtky.
Rozsekám v mixéru na hrubo (ne…
♥ Červená řepa s křenem, křupavá dobrota ♥
Potřebné ingredience
5,5 kg syrové červené řepa , křen Nálev: 2L vody, 0,5 L octa, 30 dkg cukru krystal, 8 dkg soli
Postup přípravy
Řepu si omyjeme, oloupeme ale NEVAŘÍME. To je důležité, děláme ze syrové, aby nám krásně křupala. Nastrouháme ji na struhadle, dělám malé hranolky, kdo nemá takové struhadlo, může…
Nakládané zelí s koprem (nebo i křenem).
Potřebné ingredience
Kdysi dávno jsem tohle zelí jedla a bylo tak výborné, že jsem se několik let pokoušela sehnat recept. Nakonec jsem si ho vymyslela po mnoha pokusech sama a protože se blíží sezóna nakládání zelí, určitě jej vyzkoušejte, budete nadšené :-))))) Na dvě sklenice 0,7 litru potřebute: 1kilo bílého zelí (čistá váha bez košťálu), 1 větší cibule, 100g cukru krystal, 100g oleje, 15g kopru (cca 4 snítky) nebo 1 šálek strouhaného křenu, 50g deka (nebo stejné množství soli), 35g jablečného octa (pokud dáváte klasický, dejte jej méně, je kyselejší)
Postup přípravy
Zelí a cibuli najemno nakrouháme, přidáme na drobno nakrájený kopr a ostatní ingredience, ve velké míse promícháme a napěchujeme do sklenic. Zavíčkujeme, nezavařujeme, jen necháme…
švestková marmeláda
Potřebné ingredience
1 kg vypeckovaných švetsek 2 velké banany cukr dle želírovacího prostředku ( 3:1 / 2:1 / 1 : 1) kyselina citronova
Postup přípravy
švestky vypeckujeme, nakrájíme na kousíčky a s cukrem povaříme pár minut, stáhmeme rozmixujeme, přidáme banány a opět rozmixujeme ( ne uplně do hladka ) přidáme želirovací…
HALALI-ZELENINA NA SVÍČKOVOU
Potřebné ingredience
0,4kg mrkve 0,35gceleru 0,25g petržele vše umlít nebo na kostičky. Nálev-0,25g soli 0,25l octa do 1 l vody
Postup přípravy
zeleninu očistím,umyji a vše umelu .Svařím nálev,naplním sklenice a zaliji nálevem.zavařím na 100st.c a vyndám.
čalamáda - rychlá a moc dobrá
Potřebné ingredience
NAKROUHAT : 1 kg okurek - kolečka,1/2 kg mrkve - nudličky . NAŘEZAT : 1 kg paprik - nudličky, 1 kg cibule - kolečka. NÁLEV : 1 l vody, 1/4 kg cukru, 1/2 l octa, 7 lžiček soli - přivedeme do varu. Množství je na 7 ks sklenic. Recept máme od našeho ,,šéfa,, z práce.
Med z květů černého bezu
Potřebné ingredience
25 květů černého bezu 1 velký citron 1 litr vody 1 kg cukru
Postup přípravy
tento med dělám moc ráda a moc nám chutná.
Citron oloupeme a nakrájíme na plátky.Květy opereme pod vodu a ostříháme velké stonky.Květy s citronem dáme do většího hrnce…
Dýně
Potřebné ingredience
dýně,voda,ocet,cukr,hřebíček,skořice,citrony,ananasové aroma nebo sirup
Postup přípravy
na 3-4kg: 1.den-oloupeme a nakrájíme dýni na drobno,zalejeme 3l vody a 1/2l octa
2.den-dýni propláchneme a dáme do hrnce,potom přidáváme-asi 1a1/2l vody,1kg cukru,hřebíček a…
Domácí kečup
Potřebné ingredience
4kg rajčat na čtvrtky, 40dkg cukru, 2dcl octa, 0,5kg oloupaných jablek na čtvrtky, 0,5kg cibule také na čtvrtky, 20 ks hřebíčku, 20 ks pepře, 15 ks nového koření, 10ks bobkového listu, 2 lžičky sladké či pálivé papriky, 1 lžičku skořice, 3 lžičky soli.
Postup přípravy
Všechny přísady smícháme ve velkém hrnci a vaříme 3-4hodiny na mírném ohni, občas promícháme, až se objem zredukuje o třetinu. Ještě horký rozmixujeme a propasírujeme přes sítko.…