(recept
si oblíbilo 930 návštěvníků)
4 válečky
40 minut
Masarykovo vánoční cukroví (úžasné a jednoduché)

Potřebné ingredience
170g lískových oříšků, 300g hl. mouky, 200g másla, 100g moučkového cukru, 1 žloutek, cukr na obalení
plech, utěrka, ostrý nůž, pečící papír
Postup přípravy
Tento recept jsem si loni opsala z časopisu, ale dostala jsem se k němu až letos
a je to něco tak dobrého,
že si nesmím nechat pro sebe......:-)
Celé lískové oříšky opražíme na plechu při 210C asi 10 minut.
Poté promneme v utěrce a namočíme na 1/2 hodiny do horké vody.
Ostatní suroviny smícháme, oříšky lehce obalíme v hl. mouce a vmícháme do těsta.
Spojíme a vytvarujeme 4 válečky o průměru asi 3-4 cm.
Zabalíme do fólie a necháme ztuhnout v lednici (já nechala přes noc).
Poté válečky krájíme ostrým nožem na asi 0,5 cm tenké plátky,
pokládáme na pečící papír a pečeme na 180C asi 9-10 minut (dorůžova).
Teplé obalujeme v moučkovém cukru.
Je to obrovská lahoda a hlavně to zvládne opravdu každý.
Oříšky jsou zjemnělé a jdou krásně krájet, ovšem těsto musí být opravdu ztuhlé.
a je to něco tak dobrého,
že si nesmím nechat pro sebe......:-)
Celé lískové oříšky opražíme na plechu při 210C asi 10 minut.
Poté promneme v utěrce a namočíme na 1/2 hodiny do horké vody.
Ostatní suroviny smícháme, oříšky lehce obalíme v hl. mouce a vmícháme do těsta.
Spojíme a vytvarujeme 4 válečky o průměru asi 3-4 cm.
Zabalíme do fólie a necháme ztuhnout v lednici (já nechala přes noc).
Poté válečky krájíme ostrým nožem na asi 0,5 cm tenké plátky,
pokládáme na pečící papír a pečeme na 180C asi 9-10 minut (dorůžova).
Teplé obalujeme v moučkovém cukru.
Je to obrovská lahoda a hlavně to zvládne opravdu každý.
Oříšky jsou zjemnělé a jdou krásně krájet, ovšem těsto musí být opravdu ztuhlé.

Váleček těsta při krájení

Nakrájeno (jako knedlíky :-))

Plech před upečením

Po upečení

Obaluji

Hotovo!!!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
vera k
(upraveno)
21. 12. 2008, 22:35
Masarykovo cukrovíčko dělám z vlašských ořechů nahrubo krájených a 24 hodin máčených v rumu. Jsou výborné.
nahlásit

Amra00
(upraveno)
21. 12. 2008, 20:16
Tak jsem receptík vyzkoušela a je to fantazie
a rozhodně zařazuji mezi stálý repertoár
. Opravdu vynikající
. Děkuji za inspiraci a přeju krásné vánoce






nahlásit

emílek.
(upraveno)
16. 12. 2008, 0:19
Také se přidávám s pochvalou, výborné


nahlásit

uzlíčci
(upraveno)
15. 12. 2008, 18:25










nahlásit

gabrielin
(upraveno)
15. 12. 2008, 20:03
@uzlíčci
No jo....Takhle se jmenovali v tom časopisu, tak to panu prezidentovi přece nemůžu odepřít


nahlásit
toja
(upraveno)
15. 12. 2008, 18:16
Taky jsem je včera dělala a jsou moc a moc dobré,už je recept uložen jako oblíbený,díky Míla
nahlásit

timeaa
(upraveno)
15. 12. 2008, 18:04
Dobrý den Gabčo, nevíte, můžu místo másla použít Heru? Díky, Jana
nahlásit

gabrielin
(upraveno)
15. 12. 2008, 20:01
@timeaa
Jé, tak to nevím
, no ale snad by to šlo, ne? Každopádně by to asi maličko ubralo jen chuti, máslo je halt máslo
Ale co to udělá s konzistencí, tak to netušim....nezbývá než vyzkoušet



nahlásit

timeaa
(upraveno)
18. 12. 2008, 21:01
@gabrielin
Už je hotovo, ochutnala jsem a výborné i z Hery. Díííky!



nahlásit

gabrielin
(upraveno)
19. 12. 2008, 12:03
@timeaa
Tak to je super, zase jsme o jednu zkušenost bohatší...


nahlásit

Delisa
(upraveno)
15. 12. 2008, 14:16
Fakt vynikající, jen jsem tam, dala vlašáky

nahlásit

JarkaH
(upraveno)
15. 12. 2008, 12:22
V našem receptu jsou ještě rozinky a celý recept máme z Burdy, kterou máma kupovávala v 80. letech v Jungmance v prodejně s cizojazyčnými časopisy. Je to moje nejmilovanější vánoční cukroví. Ať je původ jakýkoliv, placičky jsou supr a neobalené je považuju skoro za dietní

nahlásit
Jarkaha
(upraveno)
15. 12. 2008, 12:15
Už mám upečené a je moc dobré.
nahlásit

šutynka
(upraveno)
15. 12. 2008, 12:10
Nepekla jsem,ale chutnala od kámošky a příští rok určitě upeču
fakt vynikající






nahlásit

Radunna
(upraveno)
15. 12. 2008, 18:27
@šutynka
Marcelko,já neplánovaně dělám pátou dávku


nahlásit
SSabina
(upraveno)
15. 12. 2008, 10:10
Mě se moc nezamlouvá ten tvar - netvar... Co myslíte - když budu dělat kuličky..?

nahlásit

šutynka
(upraveno)
15. 12. 2008, 18:16
@SSabina
Kamárdka to vyválela na tlusto a pak normálně vykrajovala,ale mě se tohle zamlouvá víc


nahlásit

gabrielin
(upraveno)
15. 12. 2008, 14:30
@SSabina
Určitě by to také šlo, ale asi bude trochu delší doba pečení. Taky můžete dělat ty válečky hezčí než já a budete je mít krásně kulaté, ne jako já....


nahlásit

Douglas
(upraveno)
13. 12. 2008, 19:38




nahlásit
Simonecek
(upraveno)
12. 12. 2008, 20:20
Taky vyzkousim. Zajimalo by me, co se stane, kdyz tam misto toho dam klasicke orechy? Myslite, ze to bude problem? Vzdyt testo je porad stejne, jen tam budou orisky, ne? Diky moc za vsechny rady, rada bych to vyzkousela, ale mam obavy...Jaja
nahlásit

zdenka73
(upraveno)
20. 12. 2008, 21:42
@Simonecek
Vůbec nic - dělám ho tak už asi 5 let - z vlašských
)) Je to výborné!!!
Před přípravou těsta je cca na 1 hodinu namočím do vody, tu pak sleju a dávám je tam normálně se slupkou - jen je je třeba trochu nalámat.....a když kolečka nejsou pravidelná, strávníkům to vůbec nevadí
.



nahlásit

gabrielin
(upraveno)
12. 12. 2008, 21:08
@Simonecek
Já myslím, že by to šlo. Paní dole také psala, že dělala z vlašských ořechů. Ale zase na druhou stranu opražené lískové oříšky mají nejlepší chuť. Ale zkuste a pak napište, jak to dopadlo......

nahlásit
miškysek
(upraveno)
15. 12. 2008, 11:48
@gabrielin
Ahoj Gábi,tak jsem před chvilkou udělala těsto na toto cukroví.Mám ho v ledničce.Nevím ale,kde je chyba.Vše jsem dělala podle receptu,uplně přesně.Dokonce jsem použila i pravé máslo a ne margarin.Přesto se těsto velmi špatně zpracovává.Zdá se mě,že těch oříšku je tam šíleně moc a ty válečky pak nešly vyválet,protože se díky tomu množství oříšku pořád trhaly a rozpadaly.No nakonec jsem oříšky nejaké ubrala a přidala jsem máslo.Horko těžko jsem uválela válečky a ted jsou v lednici.Uvidíme co to udělá až to rozbalím a popř.upeču.A jen podotku,že už peču 12 let co jsem s manželem,takže nějaká ta praxička je.Tak fakt nevím.Vám se to dařilo bez problému?
ahoj Verča


nahlásit

gabrielin
(upraveno)
15. 12. 2008, 14:09
@miškysek
Ahoj Verčo, tak to vážně nevím, kde se stala chyba
, já jsem prostě hnětla a hnětla dokud se mi to nespojilo....asi tak dlouho jako u rohlíčků. No a ty válečky šly úplně krásně. Dokonce jsem dělala v sobotu druhou dávku, žádný margarín, jen máslo a !dokonce! jsem tam dala těch oříšků 20 dkg, aby to bylo ještě lepší a zase to šlo super. Přitom praxi mám zhruba poloviční, co vy. To je opravdu líto, ale fakt si nevím rady, v čem by bylo jádro pudla.....


nahlásit

Radunna
(upraveno)
12. 12. 2008, 20:24
@Simonecek
tak já už jsem tohle taky dělala,neměla jsem dost lískáčů,tak jsem dala do druhé dávky mandle a musím říct,že chuť nebyla s mandlema tak výrazná.Ty pražené lískáče jsou v tom nezaněnitelné

nahlásit
Zrušený účet
(upraveno)
12. 12. 2008, 14:19
Děkuji za recept. Zkoušela jsem a jsou moc dobré. Pořád chodím užírat
. Jana



nahlásit

gabrielin
(upraveno)
12. 12. 2008, 21:08
@
Tak to jsem ráda....
Já na ně chodím taky pořád, zítra se pouštím do druhé várky



nahlásit

Mlčoch
(upraveno)
11. 12. 2008, 10:50
Vypadá to výborně
.Já mám ale obavy z toho pražení oříšků, to mně pokaždé u receptu odradí


nahlásit

gabrielin
(upraveno)
11. 12. 2008, 19:50
@Mlčoch
Obavy nejsou na místě
Je to fakt dobrý!


nahlásit

leonkal
(upraveno)
11. 12. 2008, 10:56
@Mlčoch
tam jde jen o to se zbavit te slupky - kdyz koupite uz oloupane, tak to prazit nemusite

nahlásit

leonkal
(upraveno)
11. 12. 2008, 10:46
nase babicka to dela s kakaem - vzdycky ji je chodim vyjidat a bojim se, ze si o me bude rikat, ze jsem nenazrana snacha - ale oni jsou tak dobreeeeee!!!!
nahlásit

Verzatilka
(upraveno)
11. 12. 2008, 10:38
Tak dnes jsem upekla a je to teda opravdu dobrota





nahlásit

gabrielin
(upraveno)
11. 12. 2008, 19:48
@Verzatilka
Tak to mám opravdu radost.






nahlásit

gabrielin
(upraveno)
10. 12. 2008, 18:03
Je opravdu super, ty pražené oříšky tomu dají nezaměnitelnou chuť a jak říkám je to fofrovka, nic se netvaruje, nevykrajuje ani neplní. Já moc nejsem na neplněné cukroví, ale dneska jsem se musela fakt přemáhat, abych pořád neochutnávala. Uvažuju o druhé várce.

nahlásit

Stepuska
(upraveno)
10. 12. 2008, 16:29
letos jsem ho taky dělala poprvý a můžu jen doporučit, chutná celý rodině, až jsem ho musela před nimi schovat

nahlásit

strip
(upraveno)
10. 12. 2008, 16:17
Toto cukroví jsem dělala dle jiného receptu, ale je úžasné....
jednoduché a r rychlé.Já dělala vlašáky a ty se musí 2h.namočí do vody.Ale cukroví fakt jednoduché a dobré...


nahlásit