(recept
si oblíbilo 200 návštěvníků)
KARAMEL s postupem
Potřebné ingredience
Karamel si snadno a rychle připravíte doma.Přidávám ho domáslovopudinkového krému-do laskonek,do medovníku.Do šlehačky - do větrníků i do fondánu na polití větrníků.Je to levnější náhrada zkaramelizovaného salka,nebo Caramela.Není ale tak sladký jako uvařené salko.Nebo do zmrzlinových pohárů či na palačinky. Budete potřebovat jen 25 DKG CUKR KRUPICE (KRYSTAL) + 1 SMETANA NA ŠLEHÁNÍ (250ml) 33% tuku
Postup přípravy
Cukr vysypeme do vyšší panvičky (rendlíku) a na plotně rozpouštíme nejprve zprudka,až se cukr začne tavit plamen snížíme,aby se cukr nepálil-karamel by byl hořký..Stále mícháme.Když je cukr rozpuštěný-bez hrudek a cucků nalejeme do něj teplou smetanu.Stačí ji půl minuty v otevřené krabičce prohnat v mikrovlnce.Stále mícháme POZOR karamel vzkypí a může z pánvičky utéct.Provaříme za stálého míchání asi 3 minuty.Nalejeme do sklenice,necháme vychladnout a můžeme zavíčkovat.V chladu (ne v ledničce) vydrží 3 týdny.
suroviny
rozpouštění cukru
stále mícháme
nesmí v něm být žádné hrudky cukru
takto bez hrudek
přilejeme ohřatou šlehačku
za stálého míchání provaříme 3 minuty
nalejeme do sklenice necháme vystydnout a zavíčkujeme,má zlatohnědou barvu
a tady mám větrníky
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
lidare
(upraveno)
26. 9. 2021, 11:55
Bezva
Kykča2
(upraveno)
14. 12. 2017, 18:56
na ty větrníky prosím musím hned čerstvej nák natrit?polejt je? vubec nevím jak na to díkyyyy moc
77lenka
(upraveno)
30. 8. 2016, 18:25
Je to skvělý , ale hubu mám komplet spálenou od ochutnávání Můžu to tedy normálně přidat do vyšlehaného másla pod potahovku?děkuji
ssonda
(upraveno)
27. 9. 2016, 21:07
@77lenka
ano,můžete
P.A.V.L.A
(upraveno)
7. 8. 2015, 21:13
malmar
(upraveno)
7. 8. 2015, 13:53
Děkuji, ,to právě hledám
Kebinka
(upraveno)
23. 2. 2014, 9:43
teda paní Soňo moc děkuji za recept...udělala jsem ho právě teď na moka řezy a je to naprosto luxusní že odháním od misky dcerky i sama sebe fakt bomba
ssonda
(upraveno)
18. 11. 2015, 19:22
@Kebinka
siena
(upraveno)
17. 2. 2014, 22:36
Leňula*B
(upraveno)
26. 9. 2013, 9:45
DĚKUJI ZA skvělý recept, karamel se povedl a hlavně je super
anešis
(upraveno)
11. 5. 2013, 19:19
Soni, tak jsem karamel udělala podle postupu a povedl se. Ale teď nechápu jeho využití, protože v ledici to ztuhlo- ne úplně, ale jak to přidáváte do šlehačky?? Já když jsem to dala do misky- to bylo ještě vlažné a nalila jsem na to šlehačku, pak šlehala, tak se to srazilo. No, a teď je to tuhé, že bych to v už ušlehané šlehačce nerozmíchala, ani polít s tím nic nejde... To musím znovu nahřát? Děkuji!
ssonda
(upraveno)
11. 5. 2013, 19:59
@anešis
Já ho do lednice nedávám.....nechávám ho jen v chladu.A co ho napřed vyšlehat samotný a pak přidat do vyšlehané šlehačky? Do nevyšlehané určitě ne. Nahřívat jsem nezkoušela.
P.A.V.L.A
(upraveno)
10. 4. 2013, 17:02
díky
ssonda
(upraveno)
10. 4. 2013, 19:54
@P.A.V.L.A
není zač
dušana
(upraveno)
10. 4. 2013, 16:53
Výborné
dardamelka
(upraveno)
6. 4. 2013, 14:11
Právě jsem ho zkusila a je boží , hned jsem snědla misku šlehačky s karamelem. To je mňamka děkuji za receptík, je to fakt jednoduché a jakmile bude příležitost zkusím ty větrníky
ssonda
(upraveno)
6. 4. 2013, 16:48
@dardamelka
jeremy
(upraveno)
5. 4. 2013, 21:48
waaaaw Soni, to je bomba, díky moc...třeba se toho přestanu bát, až to podle vás zkusím doma sama
marcelau
(upraveno)
5. 4. 2013, 6:40
je super
trala
(upraveno)
27. 3. 2013, 10:32
sympatie
(upraveno)
26. 3. 2013, 17:29
Je vynikající, dnes jsem dělala, dala na palačinky plněné tvarohem z vaničky-nepřislazeným, a nemá chybu, díky za receptík! A k té konzistenci, po zchladnutí je takový táhlý, když se dá na palačinky tak krásně drží. A dovedu si ho představit na pohárech, tam by musel být skvělý
hromča
(upraveno)
22. 3. 2013, 8:38
Chtěla bych se zeptat, jakou má mít karamel konzistenci, když ve sklenici zchladne. Já ho mám tuhý, takže když budu chtít přimíchat do krému, musím ho nahřát.
ssonda
(upraveno)
22. 3. 2013, 14:40
@hromča
A jak moc tuhý???Nutella se přece taky nenahřívá,myslím že bude stačit dobře rozšlehat.
Strepitula
(upraveno)
30. 3. 2013, 11:27
@ssonda
A je to tady.... Zkoušel někdo z tohoto karamelu připravit karamelovou šlehačku? Přemýšlím zda to risknout a lehce vmíchat karamel do ušlehané smetany. Myslím, že by to smetana mohla zvládnout a neroztéci se.... Jinak karamel je luxusní...
ssonda
(upraveno)
30. 3. 2013, 12:44
@Strepitula
Samozřejmě já,dávám ji do větrníků jak rostlinnou tak živočišnou..ale do živočišné bych přidala ztužovač,a do vyšlehané lehce zašlehat karamel-nic nepoteče.
Strepitula
(upraveno)
31. 3. 2013, 23:03
@ssonda
Děkuji a přeji krásné Velikonoce
snecka
(upraveno)
16. 3. 2013, 8:40
ssonda
(upraveno)
20. 3. 2013, 20:25
@snecka
jankalo
(upraveno)
15. 3. 2013, 22:12
Vaše recepty sú vynikajúce a výroba karamelu iba potvrdzuje Vašu nadanosť na pečenie a varenie. Veľká vďaka za receptík, určite sa mi bude hodiť.
ssonda
(upraveno)
16. 3. 2013, 10:40
@jankalo
děkuji
pkrivka
(upraveno)
15. 3. 2013, 13:54
Vypadá to dobře, jen do větrníků, to zamícháte do vyšlehané šlehačky nebo jaký je pak postup,nevíte? předem děkuji za odpověď
ssonda
(upraveno)
15. 3. 2013, 14:53
@pkrivka
Ano do vyšlehané šlehačky se zašlehá,já plním větrníky rostlinnou + karamel.