Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 36 návštěvníků)

Domácí sýr lepší jak kupovaný

0.0
Domácí sýr lepší jak kupovaný

Potřebné ingredience

Na sýr potřebujeme 2 litry kupovaného mléka z automatu převařené mléko, necháte schladnout přidáte 2kapky syřidla určení k syření mléka. Mléko se nechá při pokojové teplotě zkysnout . Nemusí být zkyslé tak, že se odděluje syrovátka, stačí když je jen "nakyslé". Většinou stačí do druhého dne . -Po vychladnutí se slije syrovátka (nevyhazujeme - je moc dobrá na osvěžení, hlavně v létě) a sýr se nechá buď jen okapat na sítu (cedníku) nebo se přes plátno ještě trochu vymačká a je připravený k požití :o) Po vymačkání sýra dáme do misky přidáme 1 lžičku soli nebo kdo jak chce soli a důkladně promícháme dáme do proderaveného plechového hrnečku viz fotečky na sír dáme destičku co je na napařování knedlíku ten spodek je kulatej a zatěškáme sklenící ve které mám kameny a necháme 2 dny odležet v chladu hrneček musí být v náké misce aby měla kam odkapávat syrovátka.

Postup přípravy

x

Provrtaný hneček

Kolečko z napařování knedlíků

Do hrnečku dám přecezený sýr a zatěškám to sklrenicí a nechám volně odkapávat syrovátku

Syřidlo

Zatěškaný sýr sklenicí aby volně odkapávala syrovátka.

Skyslé mléko...

Přecezené ...

Anecháme asi 30 minut volně odkapak

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

janyha 30. 9. 2012, 10:50
:-) :-$ (clamp) :-o
Kuchařka518 27. 9. 2012, 10:13
zdravím,i moje sestra dělá doma sýry a jsou chutnější než z krámu.Syřidla jsou opravdu dražší ale vyplatí se to víte co jíte. (Y)
IRIS128 5. 5. 2012, 1:58
nekde jsem cetla ze misto syridla lze pouzit nekolik lzic jogurtu holandia pry kultura udela stejnou sluzbu :-$
efu 20. 3. 2012, 20:38
Prosím vas a to má být jako Eidam??nebo čemu se ten sýr podobá?? ,-)
Pocy 14. 2. 2011, 13:21
Dobrý den, vypadá to lákavě!!!! Chtěla bych to vyzkoušet. Máme totiž mléčko přímo od kravičky a tak jsem si říkala že bych toho využila. Chtěla jsem se ale zeptat, to syřidlo dáváte do již zkyslého mléka nebo před tím zkysnutím?? Zahříváte ho ještě po té, co do něj dáváte to syřidlo???? Zkoušela jsem ho udělat tak, že jsem ho právě nechala trošku zkysnout. Pak jsem dala syřidlo, radši o kapičku více. Ale pak už mi to vůbec nezhoustlo. Ani po 12ti hodinách. Zahřála jsem ho na cca 50, pak jsem ho nechala "zkysnout" pak jsem do něj dala syřidlo a po 12ti hodinách se mi udělal tmavej škraloup, ale mléko nezhoustlo, ani extra nezkyslo. Tak nevím kde dělám chybu. Nevíte čím by to mohlo být??? Moc děkuji Lucka
MB1710 27. 9. 2010, 17:49
(Y)vyzkouším vypadá lákavě |:o) (clamp)
Petous 19. 3. 2010, 1:09
Já dělám domácí sýr z kozího mléka a musím souhlasit,že je lepší než kupovaný.Ale to syřidlo co kupujete je dost drahé já si ho objednávám tady: http://www.milcom-as.cz/old/?page=tab_dom
lubicaxxx 18. 3. 2010, 20:56
u nás sa dá syridlo kúpiť v záhradníckych potrebách
floxaa 18. 3. 2010, 16:31
Pěkný den, já bych se chtěla zeptat jak to vlastně chutná. *-)
Lendas 18. 3. 2010, 13:14
Dobrý den, můžu se zeptat jaký je rozdíl ve výrobě sýru a tvarohu? Kupujeme domácí tvaroh a myslela jsem si,že se vyrábí postupem u vás popsaným. Díky vyzkoušíme z domácího mléka. Hezký den Lenka (hello)
tomtyna 18. 3. 2010, 13:18
@Lendas Lenko na domácí tvaroch se udělá tak se to musí víc vymačkat syrovátka aby ztoho byl tvaroh1 převařené mléko,1kapku syřidla určení k syření mléka .......... Nejlepší je použít čerstvé mléko od nějakého soukromníka. Pokud ta možnost není dá se použít plnotučné "čerstvé" mléko z ochodu a smíchat ho se šlehačkou nebo alespoň 10% smetanou. Nehodí se trvanlivé mléko a šlehačka, protože nekysne, ale hořkne. Mléko se nechá při pokojové teplotě zkysnout. Nemusí být zkyslé tak, že se odděluje syrovátka, stačí když je jen "nakyslé". Většinou stačí do druhého dne nebo se pro urychlení přidá lžíce vinného octa. Pak se mléko pomalu zahřívá na teplotu cca 50 stupňů. (na hodně měkký tvaroh stačí cca 40 stupňů - čím je teplota vyšší, tak je potom tvaroh sušší a tvrdší) Pak se mléko nechá přiklopené pomalu vychladnout. (nejlepší je vypnutout elektrickou plotýnku a nechat ho tam stát, pokud chceme tvrdý tvaroh na strouhání tak se to scedí ještě horké a zatíží talířkem. Po vychladnutí se slije syrovátka (nevyhazujeme - je moc dobrá na osvěžení, hlavně v létě) a tvaroh se nechá buď jen okapat na sítu (cedníku) nebo se přes plátno ještě trochu vymačká a je připravený k požití :o) Kolik přesně tvarohu je ze dvou litrů mléka nedovedu přesně říct. Hodně záleží na kvalitě mléka. Z kupovaného mléka je ho podstatně míň než z domácího a není tak dobrý.
Paní z kopce 18. 3. 2010, 12:59
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp)úžasný návod, ale my tu nemáme ten automat 8o| 8o| 8o| 8o| 8o|, to nevadí, uložím si jej, sousedi na chalupě mají krávu :-$ (F)
wWendy 17. 3. 2010, 22:07
můžu se zeptat je možné syřidlo sehnat jinde než na tomto odkazu ??? (L) (L) (clamp)
tomtyna 18. 3. 2010, 8:31
@wWendy Nikolko to opravdu nevím v lékárnách a v drogerijích jsem se ptala a nikde jsem ho nesehnala tak jsem musela kouknot na net (hello) (hello) (hello) (hello)
manelka 17. 3. 2010, 19:18
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) ... mohla bych se zeptat, kde to syřidlo seženu?
tomtyna 17. 3. 2010, 19:28
@manelka Alenko siřídlo koupíte ho tady máte odkaz http://www.driml-napajecky.cz/?p=zbozi&id=3302 v lékarnách jsem neopstála (hello) (hello) (hello) Mirka

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie