(recept
si oblíbili 3 návštěvníci)
bezlepkové loupáky
Postup přípravy
110ml mléka (110g) + 35g sádla + 1 lžička cukru + 1 lžička mouky
10g droždí (1/4 kostky)
250g hladké mouky (u bezlepkové varianty použijte Schar mix B)
45g moučkového cukru
1/2 lžičky soli (6g)
2 lžíce zakysané smetany (50g)
1 vejce
žloutek s trochou mléka na potření
1 lžíce máku na posypání
Instrukce
1. V mléce rozpustíme sádlo a směs necháme vystydnout tak, aby byla pouze vlažná. Poté do ní přidáme lžičku krupicového cukru, lžičku mouky a rozdrobíme kvasnice. Směs přikryjeme a necháme vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.
2. Mezitím si dobře promícháme mouku s moučkovým cukrem a solí. Uprostřed mouky uděláme důlek, přidáme zakysanou smetanu, vejce a připravený kvásek a vypracujeme těsto (nelekejte se, že dost lepí), které necháme na teplém místě 30 minut vykynout. Ideální je si lehce nahřát troubu a těsto nechat kynout zakryté v ní (zvlášť bezlepkovému těstu to hodně pomůže).
3. Vykynuté těsto vyklopíme na hladkou moukou vysypaný vál a dobře je prohněteme, pokud moc lepí podsypáváme jej moukou a vypracujeme vláčné nelepivé těsto. Poté těsto vyválíme na kulatou placku, kterou rozkrájíme napříč tak, aby nám vzniklo 4, 6 nebo 8 trojúhelníků (krájíme na dílky podobně jako pizzu). Trojúhelníky smotáme od širší strany ke špičce a zahneme do tvaru rohlíku. Rohlíky naskládáme na plech, pomažeme je žloutkem, který jsme rozmíchali s trochou mléka a hustě posypeme mákem. Při skládání na plech pro jistotu necháváme větší mezery.
4. Loupáky pečeme při 175°C asi 20-25 minut než krásně zezlátnou a zavoní. Propečenost můžeme vyzkoušet párátkem.
10g droždí (1/4 kostky)
250g hladké mouky (u bezlepkové varianty použijte Schar mix B)
45g moučkového cukru
1/2 lžičky soli (6g)
2 lžíce zakysané smetany (50g)
1 vejce
žloutek s trochou mléka na potření
1 lžíce máku na posypání
Instrukce
1. V mléce rozpustíme sádlo a směs necháme vystydnout tak, aby byla pouze vlažná. Poté do ní přidáme lžičku krupicového cukru, lžičku mouky a rozdrobíme kvasnice. Směs přikryjeme a necháme vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.
2. Mezitím si dobře promícháme mouku s moučkovým cukrem a solí. Uprostřed mouky uděláme důlek, přidáme zakysanou smetanu, vejce a připravený kvásek a vypracujeme těsto (nelekejte se, že dost lepí), které necháme na teplém místě 30 minut vykynout. Ideální je si lehce nahřát troubu a těsto nechat kynout zakryté v ní (zvlášť bezlepkovému těstu to hodně pomůže).
3. Vykynuté těsto vyklopíme na hladkou moukou vysypaný vál a dobře je prohněteme, pokud moc lepí podsypáváme jej moukou a vypracujeme vláčné nelepivé těsto. Poté těsto vyválíme na kulatou placku, kterou rozkrájíme napříč tak, aby nám vzniklo 4, 6 nebo 8 trojúhelníků (krájíme na dílky podobně jako pizzu). Trojúhelníky smotáme od širší strany ke špičce a zahneme do tvaru rohlíku. Rohlíky naskládáme na plech, pomažeme je žloutkem, který jsme rozmíchali s trochou mléka a hustě posypeme mákem. Při skládání na plech pro jistotu necháváme větší mezery.
4. Loupáky pečeme při 175°C asi 20-25 minut než krásně zezlátnou a zavoní. Propečenost můžeme vyzkoušet párátkem.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

křekule
(upraveno)
31. 7. 2016, 20:49
Chtěla jsem se zeptat to je přímo bezlepkový recept nebo upravený?

nahlásit
janeckula
(upraveno)
31. 7. 2016, 21:36
@křekule
upravila bych tu mouku, páč gramáž je vždy jiná. Paní to tam jen připsala. Bzl víc saje
nahlásit