Zobrazit přihlášovací formulář

Vepřové maso

Přidat recept
(recept si oblíbilo 152 návštěvníků)

Domácí vepřovka

0.0
Domácí vepřovka

Potřebné ingredience

1 kg hodně mastného bůčku, 1,5 dcl vody, 1,5 lžičky soli

Postup přípravy

Tento recept sem dávám na četné dotazy těch maminek, které se mě na něj ptaly po tom, co jsem na MMB dala fotku z výroby této delikatesky.

Není to přímo můj recept, mě inspirovala Monika Brýdová, která tuto dobrůtku popisovala tak, že jejímu vyzkoušení nešlo odolat.

Ti, kteří holdují zdravé výživě, ať raději ani nečtou dál ,-), ale labužníkům vřele doporučuji receptík vyzkoušet. Moje rodina dnes snídala i obědvala chleba s tímto mým výtvorem :-).

Tak jdeme na to:

Z bůčku seřízneme kůži a vložíme ji do pekáčku. Bůček nakrájíme na malinké kostičky cca 1,5 x 1,5 cm a klidně i menší. Zalijeme vodou (v originálním receptu z Francie je prý doporučováno bílé víno, ale to já neměla, takže nemám vyzkoušeno), osolíme. Promícháme, pekáč uzavřeme nebo přikryjeme neprodyšně alobalem a vložíme do trouby. Pečeme 6-7 hodin na 140 stupňů. Za tu dobu si masa moc nevšímáme, stačí jen 2-3x promíchat.

Po upečení se maso úplně rozpadá. Pomůžeme tomu ještě vidličkou nebo maškadlem na bramborovou kaši. Nalijeme do skleniček nebo miseček, necháme vychladnout a uskladníme v ledničce.

U tohoto receptu je opravdu žádoucí, aby maso mělo hodně sádla nebo je dobré tam ještě přikrájet syrové hřbetní sádlo. Pokud bude bůček libovější, bude se maso hůře roztírat, ale chuť i tak bude skvělá.
I ten můj bůček byl málo prorostlý :-))))).......vyškvařeného sádla tam bylo málo.

Maso se peče hodně dlouho, asi to nebude nejlevnější špás, ale ta chuť !!! Namazat na čerstvý chlebík, může je ještě lehce popepřit, u nís ještě posypat cibulkou a mňamina je hotová. Kdysi za mých mladých časů takto chutnala čínská vepřovka....pamětníci mi jistě dají za pravdu ,-).

Přeji dobrou chuť.......

Jo a ještě jsem někde četla, že to údajně jde dělat i v tlakáči. Po dvou hodinách by to mělo být hotovo, pak dát ještě nezakryté trošku vydusit a nalít do misek...... Toto jsem ještě nezkoušela, ale dnes u mě maso ochutnala kamarádka a hned v týdnu chce vyzkoušet vyriantu v tlakovém hrnci. Tak pak napíšu, jak to u ní dopadlo :-).

foceno během pečení.....

první ochutnání....

.....a takto se to jí u nás :-)))

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie