Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 73 návštěvníků)

Francouzský koláč "číňan" - PLNÁ VERZE!

0.0
Francouzský koláč "číňan" - PLNÁ VERZE!

Potřebné ingredience

100 g mléka, 100 g měkkého másla, 2 rozšlehaná vejce, 400 g hladké mouky, 50 g cukru, 1/2 lžičky soli, 1/2 kostky droždí. Na krém: 2 - 3 žloutky, 1 vanilkový pudink, 50 g cukru, 250 ml mléka. Čokoláda, lžíce cukru, trochu vody (cukr a voda jsou na potírání)

Postup přípravy

Když byl v Lidlu "francouzský týden", tak jsem si tam koupila takové šneky - pečivo a mooooc mi to chutnalo. Básnila jsem o tom před dcerou, která má přítele francouze a on mi na internetu našel recept. Vyzkoušela jsem - není to sice až tak měkoučké jako bylo to kupované - ale stojí to za zkoušku! Určitě budu často opakovat. Toníku - dík :-)
Těsto: uvedené suroviny se dají do pekárny (program těsto) - ať se holka snaží :-) - my si zatím připravíme krém .....
Krém: žloutky třeme s cukrem (použila jsem ruční el. šlehač), když je směs bílá přisypeme pudinkový prášek. Mezitím si dáme svařit mléko. Když máme důkladně promícháno, přilijeme trochu horkého mléka a znovu mícháme, abychom získali hmotu bez žmolků - postupně přilijeme zbývající mléko. Dáme na sporák a necháme přejít varem - pozor, hmota začne hodně houstnout. Myslela jsem, že budu míchat lžící jako klasický pudink, ale raději jsem na to vzala znovu šlehač, aby mi tam nezůstaly žmolky. Potom odstavíme, promícháme a přikryjeme fólii (opatření proti škraloupu). Vznikl mi opravdu krém, který neztuhl tak jako pudink a dal se hezky rozetřít.

z těsta vyválíme placku a posypeme např. nastrouhanou čokoládou

srolujeme a nakrájíme špalíčky - vyšlo mi jich 12

naskládáme do pekáčku vyloženého pečícím papírem, necháme ještě nakynout, potíráme sladkou vodou, pečeme asi 25 minut na 180 st.

a upečeme - mizely hoooodně ryhle :-)

Už téměř hotový krém - měla jsem poměrně malá vajíčka, takže příště dám buď 3 žloutky nebo o trochu méně pudinkového prášku.

Pomazaná placka, posypaná strouhanou čokoládou.

"Nová verze" - ještě to není úplně ono, ale zatím každému chutnalo :-) Sladkou vodou jsem potřela před pečením, jednou během pečení a naposledy hned po vyndání z trouby. Příště chci ještě zkusit to, že hotového "číňana" potřu polevou z moučkového cukru. A dnes jsem podle rady Toncka dala hladkou mouku .... nevím, nevím, příště zkusím znovu tu polohrubou - přišlo mi, že se to posledně lépe "odlupovalo" - jestli to tedy bylo moukou ..... prostě budu zkoušet ,-)
A jen tak mimochodem - ptala jsem se Toníka, proč se tomu ve Francii říká číňan a on nevěděl .....

originál francouzský "créme"

tak jsem vyzkoušela - normál - myslím, že náš pudink může být také :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

nekrmit 1. 6. 2010, 21:14
dnes jsem zkusila byla to rychlovka a rychle pryč (zajic)
ivana.king 1. 6. 2010, 21:28
@nekrmit Marti a já jsem dneska (po korespondenci s dcerou) zjistila, že je všechno úplně jinak! +o( (Dokonce mi napsala, že jsem trubka :-S). Já jsem totiž ten jejich mail s receptem pořádně nedočetla do konce - zajímala jsem se jenom o těsto a nějaký pudink jsem úplně vypustila ..... a právě tím pudinkem se těsto před srolováním má potřít ..... Není to náš klasický pudink, ale nějaký francouzský krém ze smetany. Až vyzkouším, tak doplním! (A budeme ještě lepší! ,-)) (hello)
Helen111 10. 6. 2010, 12:54
@ivana.king Těsto necháváte normálně kynout Nebo se tvoří bez kynutí?
ivana.king 10. 6. 2010, 19:43
@Helen111 Helenko, kynout - už jsem doplnila ..... (hello)
nekrmit 2. 6. 2010, 19:44
@ivana.king :-D :-D :-D :-D. :-opudink no to taky vyzkoušíme.já dávala jen cukr a skořici a zbytek ořechů a musím říct tedy že toje jedno z mála těst který mi ani moc neokoralo do druhého dne bez přikrytí.zbyli mi dva kousky a druhý den byli taky mnam.Amožná je to tou sladkou vodou :-$tak pak doplňte už se těším (hello) (zajic) (C)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie