Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 155 návštěvníků)

Jemný jak peřinka - Koláč tvarohový korálkový

0.0
Jemný jak peřinka  - Koláč tvarohový korálkový

Potřebné ingredience

Recept mi poskytla kamarádka, upekla ho na jednu oslavu a nemohla jsem domů odejít bez receptu. Je to jejich rodinný recept a nikdo vlastně ani neví, proč se mu říká korálkový :o) Já na to možná přišla - po upečení se po chvíli vrstva bílku jakoby orosí a vytvoří se na něm malé kapičky jako korálky, tak možná proto mu dali takový název. Věřím, že bude chutnat i vám, je jemňoučký a nadýchaný jako peřinka.

Postup přípravy

Těsto:
30 dkg polohrubé mouky
13 dkg cukru
1 prášek do pečiva
13 dkg tuku (dala jsem máslo, lze i Hera)
2 celá vejce
1 vanilkový cukr

Vše zpracujeme v těsto, není nijak tuhé, spíše mastnější, klidně ho dejte trochu zchladit do lednice a pak ho rozdělíme (nakrájíme nožem na plátky), poskládáme těsně vedle sebe a vymačkáme na plechu s pečícím papírem. Když se lepí, jde to vymačkat lépe s navlhčenýma rukama.

Tvarohová náplň:
3/4 kg tvarohu
15 dkg cukru
1 vejce a 3 žloutky (bílky ponecháme na později)
3/4 másla rozehřát (lze i Hera, ale máslo je určitě chuťově lepší)
3/4 l mléka
2 vanilkové pudinky (prášek)

Směs vyšleháme a vlijeme na vymačkané těsto na plech a pečeme do zlatova. Asi na 170°-180°C 30-40 minut, ale sledujte povrch, aby byl takový pevnější.

Sněhová vrstva:
Ušleháme zbylé 3 bílky se 3 lžícemi cukru (dala jsem 2 lžíce cukru a 1 vanilkový cukr)

Po upečení základu s tvarohem rozprostřeme ušlehanou sněhovou vrstvu a dáme ještě na chvíli dopéct, až se udělá krusta.

Dobrou chuť!

vypracujeme mastnější těsto

vymačkáme těsto na plechu vyloženém pečícím papírem

vyšleháme tvarohovou vrstvu, přidáme pak 3/4 l mléka a opět vyšleháme

vyšlehaná tvarohová vrstva i s mlékem

tvarohovou vrstvu nalijeme na těsto

upečeme dozlatova základ - těsto + tvarohová vrstva

na upečený základ rozprostřeme vyšlehaný sníh s cukrem

dopečeme dozlatova

a po zchladnutí můžeme začít krájet

dobrou chuť!

orosený bílek a na něm korálky - odtud název korálkový

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

kvercice 8. 12. 2015, 7:45
Včera jsem ho zkoušela. Je opravdu výborný. Pro příště si jen trochu poupravím pár ingrediencí, ale zařazuji do stálého rodinného repertoáru. Nebudu navrch dávat ten sníh, bylo by to dobré i bez něj. Krájet určitě až druhý den po úplném vychladnutí (já ráda buchty ještě za tepla, ale tento je fakt lepší až druhý den). A dám do té tvarohové hmoty trošku míň másla. Zdálo se mi, jak kdyby zůstalo napovrchu toho koláče a působilo to trochu víc mastně než by mělo. Díky za receptík.
Vanusak 9. 12. 2015, 16:38
@kvercice Jano, tak to mě těší, že koláč chutnal. No však si to upravte podle své chuti, já taky kolikrát nezůstávám u stejných poměrů a ingrediencí. Díky za komentář. (F)
anaba 26. 9. 2015, 13:36
Tvaroh můžu,určitě vyzkousim (Y)
Vanusak 26. 9. 2015, 21:07
@anaba Věřte, že nebudete litovat a pochutnáte si. (F)
Ninouš 26. 9. 2015, 11:12
Mňam,tak ten ráda zkusím (Y)Díky
Vanusak 26. 9. 2015, 13:20
@Ninouš Nino, určitě vyzkoušejte, věřím, že bude chutnat! (F)
Jenny56 26. 11. 2014, 16:21
Tu je môj, možno trochu iný pomer surovín, ale veľmi vydarený http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=22659&user=50161 starý - dobrý zákusok (Y)
Vanusak 28. 11. 2014, 21:11
@Jenny56 Taky krásný. (Y)
P.A.V.L.A 22. 11. 2014, 8:37
(Y) (Y) (Y)
Vanusak 22. 11. 2014, 16:18
@P.A.V.L.A (L)
Danuliatko75 21. 11. 2014, 19:45
Koláč byl chuťově moc dobrej. Dělala jsem, ale musím zdůraznit strašná práce s těstem 8o|. Těsto se lepilo i přesto, že bylo v lednici. Špatně jse rozdělávalo na plechu. Nevím jestli máte nějaký fígl nato těsto. Jinak bych se k němu ráda vrátila. :-)
Vanusak 22. 11. 2014, 16:48
@Danuliatko75 Dančo, těsto v bochánku nakrájím na několik úzkých plátků, které poskládám na papíru vedle sebe a vlastně je pospojím vymačkáním k sobě, vyplním mezery. Chce to si lehce máčet konečky prstů a pak je to úplně brnkačka. Díky za vyzkoušení a příště to určitě bude jednodušší. (F)
Markisa.z 16. 11. 2014, 19:02
Recept mi připomíná tvarohové řezy se sněhovou čepicí. http://nejedle-recepty.blogspot.cz/2013/05/tvarohove-rezy-s-cepici.html
Vanusak 16. 11. 2014, 22:25
@Markisa.z Vypadá podobně, jen trochu jiné složení a množství ingrediencí.
Vera N 12. 11. 2014, 13:07
(Y) (Y) (Y)
Vanusak 12. 11. 2014, 19:55
@Vera N (F)
P.A.V.L.A 11. 11. 2014, 20:49
(Y) (Y) (Y)
Vanusak 11. 11. 2014, 21:33
@P.A.V.L.A (F)
apotheke82 10. 11. 2014, 19:15
Už jsem od Vás zkoušela dost receptů, ale tento bohužel u nás neee . +o( +o(, přitom na obrázku vypadá tak krásně a tvarohový věci fakt můžeme,ale tohle opravdu uspech nemělo vůbec .. :-| :-|, což samo nevyčítam Vám .. ,-)..Na můj vkus je tam dost ingrediencích ne uplne levných, tak jsem čekala, že chut bude taky jinde..a do krému urcite máslo a ne heru, je tam ta hera fakt hodne citit a není to dobre...ale i tak u vašich receptu nadále zůstavám (Y) (Y)
Vanusak 10. 11. 2014, 21:39
@apotheke82 Romano, tak to mě hodně mrzí, že tohle u vás nejelo. U nás je chuť tohoto koláče právě opravdu luxusní. No ale je pravda, že já z Hery nepeču, já dělám jen z másla a nám to teda chutná moc. Tu Heru v receptu jsem přepsala podle originálu, tak já to asi raději ještě upravím v textu. Co se dá dělat, sto lidí, sto chutí. Tak snad příště. (F) Dala bych Vám ochutnat, že s tím máslem je to vážně výborné. (L)
krišon 10. 11. 2014, 23:00
@Vanusak Jé Ivo, z toho si nic nedělejte - zrovna na tomto koláči se nemůžeme shodnout ani doma - manžel ho sní obvykle ze 3/4, podle něho báseň, mně chutná jen vlahý a synovi vůbec ... taky dělám z másla ... ale náplň se šlehačkou a bez másla ...
Vanusak 10. 11. 2014, 23:24
@krišon Álo, děkuju. Tak to u nás, co je z tvarohu, obvykle dožije max. druhého dne a můžu péct znovu. ,-) Tohle je ale koláč spokojenosti - prý: málo těsta, hodně tvarohové náplně, to dělej často. (Y) A úplně nejlíp, kdyby prý šla upéct jenom ta náplň samotná. :-D
Lennie 11. 11. 2014, 6:16
@Vanusak Tak to vám udělám radost, víte, že vlastně jde? ,-) (Y) Tady je recept (F) http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=77891&user=91546
Vanusak 11. 11. 2014, 19:20
@Lennie Tý brďo! (Y) Tak to moc děkuju, to budu za hvězdu! Určitě vyzkouším a už předem je jasný, že bude chutnat. :-) Jo a těch 5PL krupice ve vašem receptu myslíte krupičku dětskou?
Lennie 11. 11. 2014, 20:43
@Vanusak To není můj recept, ale může se dát i klasická krupice i dětská krupička (F) A je to strašně žravý, opravdu |:o)
Vanusak 11. 11. 2014, 21:33
@Lennie Moc díky, určitě brzo vyzkouším. (F)
Česťa kuba 10. 11. 2014, 8:27
Taky ho dělám, ale pod názvem "tvarohový krémovník" :-p do bílků dělám vidličkou rýhy a ty jsou potom plné velkých kuliček (F)
Vanusak 10. 11. 2014, 15:49
@Česťa kuba Jéé, Aničko, tak to vyzkouším, to bude ono, proč ten název! (Y) Děkuju! (F)
Paluna 9. 11. 2014, 19:40
(Y) (Y)
Vanusak 9. 11. 2014, 21:47
@Paluna (F)
KáKá 8. 11. 2014, 20:15
^o) ^o) ^o)
Vanusak 8. 11. 2014, 20:24
@KáKá (F)
Mirisek21 8. 11. 2014, 20:12
(Y)
Vanusak 8. 11. 2014, 20:24
@Mirisek21 (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie