(recept
si oblíbilo 42 návštěvníků)
Zázvorky, nebo bez zázvoru = piškotové keksíky

Potřebné ingredience
700 g hladké mouky, 500 g cukru moučky , 5 vajíček, 60 g másla, kypřící prášek, lžička šťávy z nastrouhaného čerstvého zázvoru
Postup přípravy
Z dobře propracovaného těsta , vyváleného na 3 - 4 mm, na lehce pomoučeném vále, vykrajujeme formičkami různé malé tvary, každý kousek po vykrojení převrátíme, aby strana od mouky byla nahoře . Tvary dáváme na plech s pečícím papírem a necháme sušit 24 hod. Pak je upečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C do světle růžova. Z dávky je asi 5 - 6 plechů cukroví. To potřebuje 1 - 3 týdny na uležení, ale nedočkavci si pochutnají i na tom čerstvém , tvrdém .
Na piškotové keksíky se z těsta vynechá zázvor a z těsta se vykrajují malé kulaté piškotky, nebo jiné drobné tvary .
Je to staré, skoro zapomenuté cukroví, nikdo ze známých to nepeče a málokdo se odhodlá to zkusit = nebojte se a vyzkoušejte = chutná to jako piškoty. Já dávám šťávu z čerstvého zázvoru, protože ta příchuť není tak výrazná jako se sušeným mletým zázvorem.
Na piškotové keksíky se z těsta vynechá zázvor a z těsta se vykrajují malé kulaté piškotky, nebo jiné drobné tvary .
Je to staré, skoro zapomenuté cukroví, nikdo ze známých to nepeče a málokdo se odhodlá to zkusit = nebojte se a vyzkoušejte = chutná to jako piškoty. Já dávám šťávu z čerstvého zázvoru, protože ta příchuť není tak výrazná jako se sušeným mletým zázvorem.

vykrájené zázvorky se budou sušit
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

Monulenka
(upraveno)
4. 12. 2011, 21:55
Můžu tam dát strouhaný čerstvý zázvor? Zkoušel to někdo?

nahlásit

bubble
(upraveno)
5. 12. 2011, 10:05
@Monulenka
Já jsem tam dala čerstvý, nastrouhala jsem, ho, vymačkala šťávu a tu šťávu tam dala. Do půlky dávky jsem dala 2 lžičky té šťávy, je to dost, ale já mám ráda hodně zázvorové.....
nahlásit

bubble
(upraveno)
4. 12. 2011, 10:35
Tak půlka dávky je upečená a jsou opravdu výborné
jen moc nevím s tím skladováním - v plechové dóze? Ale to zas asi nenatáhnou žádnou vlhkost aby změkly...nebo v krabičce?


nahlásit

mlsounka
(upraveno)
4. 12. 2011, 15:01
@bubble
někomu chutnají křupavé ¨ - že uležené nejsou dobré, a někdo si nechce vylámat zuby, tak má radši ty změklé - vlhkost naberou ze vzduchu , nebo z rozkrojeného jablka






nahlásit

Ranlu
(upraveno)
3. 12. 2011, 20:11


nahlásit

mlsounka
(upraveno)
3. 12. 2011, 21:14
@Ranlu








nahlásit

hagrid
(upraveno)
2. 12. 2011, 7:12






nahlásit

mlsounka
(upraveno)
2. 12. 2011, 21:11
@hagrid







nahlásit

vevercak78
(upraveno)
1. 12. 2011, 9:33
Liduško,ty vypadají krásně

nahlásit
Fafav
(upraveno)
30. 11. 2011, 22:33
Dobrý večer, smiem sa spýta, či tak položené opačne sa pečú? Ďakujem.
nahlásit

mlsounka
(upraveno)
30. 11. 2011, 22:43
@Fafav
položené opačně se suší a pak se tak upečou

nahlásit

Chemlona
(upraveno)
30. 11. 2011, 17:26
Vyzkouším,zázvorky dělávala babička
![[A]](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/17.gif)



nahlásit

kajdžasinka
(upraveno)
29. 11. 2011, 23:08
Vypadají úžasně, moc nepeču, můžu se zaptat kde je mám sušit těch 24 hod? spíš je dát do chladu? Omlouvám se že se ptám tak blbě ale opravdu nevím a chtěla bych je vyzkoušet


nahlásit

mlsounka
(upraveno)
29. 11. 2011, 23:24
@kajdžasinka
já vám věřím, že nejste rejpalka
jak ty tvary vykrajujete, dáváte je na plechy a ty plechy rozmístíte kde se dá - při pokojové teplotě, nikam nezavírat, ničím nezakrývat



nahlásit

kajdžasinka
(upraveno)
30. 11. 2011, 9:14
@mlsounka
Moc Vám děkuji, jste hodná určitě vyzkouším a pak napíšu, jak jsem dopadla

nahlásit

rybickarybka
(upraveno)
29. 11. 2011, 22:00
ty miluju!

nahlásit

Aluch
(upraveno)
29. 11. 2011, 21:37
Děkuji za recept. Ještě nikdy jsem je nejedla, ale rodiče o nich skoro každé Vánoce básni. Prý ty od babičky byly nejlepší! Tak se hecnu a vyzkouším je.


nahlásit
kopretina123
(upraveno)
29. 11. 2011, 10:36
To mě láká.Zatím zkusím z půl dávky a uvidím, co na to rodina. Kdysi jsem četla recept, tam se dával sušený zázvor, s tím čerstvým to bude asi výraznější.
nahlásit

Marci75
(upraveno)
29. 11. 2011, 9:40
Podobný nebo možná stejný recept jsem našla v jedné stoleté ( doslova ) kuchařce po babičce. Nikdy jsem neměla odvahu je zkusit upéct




nahlásit

Bopa
(upraveno)
29. 11. 2011, 8:42




nahlásit

Bopa
(upraveno)
30. 11. 2011, 16:48
@Bopa
Sušíme.....
tak jsem zvědavá!!!
Zítra večer pečeme!
Děkuji za recept!



nahlásit

mlsounka
(upraveno)
30. 11. 2011, 21:45
@Bopa




nahlásit

lase
(upraveno)
29. 11. 2011, 7:19
Máte je nádherné, krásně naběhlé

nahlásit

mišus
(upraveno)
29. 11. 2011, 7:05
Zajímavé! Nikdy jsem to nejedla. Láká mě to vyzkoušet.






nahlásit