Pravý PUNČOVÝ dort kutil pro manžela

Potřebné ingredience
2 korpusy - 1. větší - 6 vajec, 6 lžic cukru krupice, 3 lžíce vlažné vody, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 150 gr. polohrubé mouky, 3 lžíce oleje
2. korpus - 5 vajec, 5 lžic cukru krupice, 2 a 1/2 lžíce vlažné vody, zbytek prášku do pečiva, 125 gr. polohrubé mouky, 2 a 1/ 2 lžíce oleje.
Punčový rozvar - 0,8 l vody, 0,7 l cukru krystal, 3 gr. agaru (koupíte ve zdravé výživě), rum nebo rumová tresť, 4 citrony, punčové aroma, žluté a červené potravinářské barvivo
rybízový džem
Fondán - nejlépe koupený hotový (např. v makru)
Postup přípravy
Připravíme si rozvar - cukr krystal zavaříme do vroucí vody, v trošce vody vymícháme agar (je to podobné jako želatina, dáváme jen malé množství, dort bude pevnější,ale zároveň to nebude úplně tuhé), vlijeme do rozvaru a necháme jen projít varem, za pár vteřin vypneme.
Rozvar rozdělíme do dvou misek + ještě si část necháme. První misku obarvíme červeným potr. barvivem a druhou žlutým. Zároveń vymačkáme šťávu ze 4 citronů. A rovnoměrně rozlijeme do obou misek + zbytku neobarveného rozvaru. Dále každou misku ochutíme rumem nebo rumovým aroma + punčovým aroma - dle chuti, šťávu normálně vyzkoušejte,má být výrazná,když se spojí s piškotem,ta chuť se utlumí.
Dortovou formu vyložte alobalem,aby šťáva neprotékala.
První dortový korpus - ten větší rozkrojíme na polovinu. První půlku potřeme rybízovou marmeládou,vložíme do formy, druhý celý nerozkrojený korpus nakrájíme na pásky. První pásek máčíme do žlutého rozvaru a obložíme formu dokola. Další plátky močíme v červeném rozvaru a skládáme dovnitř další kruh. Střídáme barvy až formu vyplníme - viz fotka, máčíme hodně, tlačíme pásky na sebe - nešetřit a ještě průběžně celý dort polévejte neobarveným rozvarem. 2. polovinu prvního korpusu rovněž potřeme ryb. marmeládou a přiklopíme na dort, nalijeme na ni zbytek rozvaru. Nešetříme opravdu,já měla pocit,že je to až moc,nakonec jsem zjistila,že jsem mohla ještě přidat,vpije se to do piškotu,čím víc polijete,tím bude dort lepší!!!
Poté přikryjeme alobalem, zatížíme talířem - hrncem,knížkama,čímkoliv...
Druhý den je hotovo a potřeme nejlépe fondánovou polevou (dá se koupit hotová v makru,postup je složitější) zředěnou citronem. Postup na fondán můžu poslat pokud bude někdo chtít vyzkoušet.
Já dělala domácí již několikrát,to už sice umím,ovšem na tom dortu to pak nebylo tak hlaďoučké jak marcipán nebo potahovací hmoty- určitě to chce i praxi. Chuťově je však vynikající. Pokud chcete dort jen tak na chuť a ne slavnostní, klidně můžete polít jakoukoliv citronovou polevou.
Dobrou chuť

Takhle naskládáme 2. nerozkrojený korpus - pořádně močit do rozvaru,promačkat a opět namočit,tlačíme na sebe

První korpus rozkrojíme a pomažeme marmeládou

Rozkrojený dort - já jsem měla ten 1. korpus o něco větší (ale i tak byl úžasný) - v receptu jsem už poměr upravila,ten vrch budete mít o něco nižší,což je lepší.

Jé snědl jsem taťkovi hlavu! :-)

Mami moc mi to chutná!

Domeček
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu












































![[A]](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/17.gif)














![[A]](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/17.gif)












