Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 6 návštěvníků)

Plitvický závin

0.0
Plitvický závin

Potřebné ingredience

Těsto: 100 ml oleje, 200 ml mléka, 1 vejce, 3 PL zakysané smetany, 510 g hladké mouky, špetka soli, 1 PL cukru krupice, 33 g droždí. Maková náplň: 250 g mletého máku, 120 ml mléka, 120 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr. Tvarohová náplň: 250 g měkkého tvarohu v alobalu, 150 g cukru krupice, 1 žloutek, 50 g sušených brusinek namočených v rumu, 2 PL dětské krupičky.

Postup přípravy

Není to originální recept, ten si najdete na internetu. Já jsem si ho upravila na pekárnu a z těsta udělala dva záviny místo jednoho.

Mléko s cukry přivedeme do varu, vmícháme mák, odstavíme a necháme vychladnout. Suroviny na tvarohovou náplň smícháme dohromady, brusinky přidáme až nakonec.

V pekárně nebo ručně zaděláme těsto. Vykynuté těsto rozpůlíme. (Dále postupujte podle obrázků.)

Těsto rozválíme na obdélník, který si pomyslně rozdělíme na 4 stejné pruhy. Makovou náplň pomocí zdobícího sáčku naneseme do středu obou středních pruhů.

Přeložíme jeden kraj těsta přes obě makové náplně a rukou promáčkneme uprostřed žlábek, který naplníme tvarohem.

Překryjeme všecko zbývajícím volným těstem a okraje zastrčíme dospod.
Závin přeneseme na plech s pečícím papírem. Stejně uděláme i druhý závin. Povrch potřeme olejem a necháme chvíli nakynout. Pečeme v troubě předehřáté na 190°C do zlatova. (Pekla jsem 40 minut.)
Během pečení jednou potřeme záviny studenou vodou a po dopečení opět potřeme vodou. Pocukrujeme.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

KABELKAK 14. 7. 2017, 16:38
(child2) Upečeno. Ivanko mám dotaz. Do toho tvarohu dáváte opravdu 150 gr cukru. Není to moc. Jak přenesete závin z válu na plech. To mě trochu zlobilo. Jestli mi můžete poradit. Díky za odpověď a za recept. :-S
spero 14. 7. 2017, 22:04
@KABELKAK Jarmilko, potěšilo mě, že jste recept vyzkoušela. Jestli se Vám zdá cukru moc, tak ho dejte méně. Já to dělala podle receptu a zdálo se nám to dobré. Co se týká přenášení, mám ve svých poznámkách u tohoto receptu následující větu. ,,Těsto trochu lepilo, po podsypání bylo dobré, netrhalo se, dobře se přenášelo. " Prostě jsem závin rukama opatrně podebrala a přenesla na plech. Každopádně Vám moc děkuji Vám za Váš komentář. Ivana
laskonka333 5. 5. 2017, 23:42
(Y) (Y) (Y) (Y) (C) (C) (C) (C) (D) (D) (D) (D) (drink) (drink) (drink) (drink) (dance) (dance) (dance) (dance)
okurka555 23. 2. 2017, 16:44
Dala jsem místo máku povidla - bylo to moc dobré. U vašich receptů je to sázka na jistotu. Děkuji
spero 25. 2. 2017, 16:16
@okurka555 Jarmilko, děkuji Vám za milý komentář. Vážím si toho.
gonzar 10. 2. 2017, 20:58
Ahoj Ivuško, moc krásný závin. Posílám obdiv a díky za recept a postup. (clamp) (L) (hello) (hello)
spero 10. 2. 2017, 21:52
@gonzar Alenko, děkuji Ti. (F) Já Ti zase posílám srdečné pozdravy a potěší mě Tvůj hlas.
petmic 31. 1. 2017, 16:54
Upečeno, mák jsem zaměnila višňovou marmeládou. Štrůdl je moc dobrý.
spero 31. 1. 2017, 17:54
@petmic Petřičko, děkuji Vám za zprávu. (F)
lidare 29. 1. 2017, 20:02
(Y) :-) (C) (clamp)
spero 29. 1. 2017, 21:27
@lidare (F) (F) (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie