(recept
si oblíbilo 37 návštěvníků)
opilý isidor

Potřebné ingredience
TĚSTO:150g másla,150g cukru,2 žloutky,2 lžíce kakaa,120g mletých ořechů,1/4 balíčku do pečiva,70g hrubé mouky,ze 6 bílků tuhý sníh,
NÁPLŇ 1 : 200g mletých ořechů /může být i kokosová moučka/,2 vrchovaté lžíce cukru,1 vanilkový cukr,2 dcl rumu,
NÁPLŇ 2 : 4 vejce ,2 lžíce kakaa,100g moučkového cukru,250g másla,
Čokoládová poleva nahoru
Postup přípravy
máslo s cukrem a kakaem utřeme,přidáme žloutky,ořechy ,mouku s kypřícím práškem a nakonec lehce vmícháme sníh.Těsto rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný hlubší plech a pečeme v mírně vyhřáté troubě.
Mleté ořechy smícháme s cukrem a rumem,Tuto směs naneseme na vychladlý korpus.
Pro druhou náplň utřeme vejce spolu s kakaem a cukrem ve vodní lázni,asi tak 15 min,vznikne taková hustá pěna,tu necháme vychladit a poté zašleháme do másla.Utřeme hladký krém,který rozetřeme na ořechovou náplň.
Necháme chvíli ztuhnout v lednici,né moc,aby se čokoládová poleva dobře roztahovala a rychle netuhla,necháme v chladnu nejlépe do druhého dne a poté rozkrájíme na kostičky obdélníky,co kdo chce.
Mleté ořechy smícháme s cukrem a rumem,Tuto směs naneseme na vychladlý korpus.
Pro druhou náplň utřeme vejce spolu s kakaem a cukrem ve vodní lázni,asi tak 15 min,vznikne taková hustá pěna,tu necháme vychladit a poté zašleháme do másla.Utřeme hladký krém,který rozetřeme na ořechovou náplň.
Necháme chvíli ztuhnout v lednici,né moc,aby se čokoládová poleva dobře roztahovala a rychle netuhla,necháme v chladnu nejlépe do druhého dne a poté rozkrájíme na kostičky obdélníky,co kdo chce.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

Akimka
(upraveno)
24. 1. 2012, 9:47
Já dala ty 2 dcl...a byl výborný...Měl velký úspěch...mám v albu ve fotkách.


nahlásit

topik2
(upraveno)
23. 1. 2012, 21:13
Dobrý den pani Evo, chtěla jsem se zeptat jen jestli v návodu neni chyba u rumu,píšete 2 dcl a v posledním komentáři máte 50 ml. Která varianta je správně?

nahlásit

tlipna
(upraveno)
15. 12. 2010, 23:18
takže musím opět napsat po roce.) zkoušela jsem zase isidorka.))nedalo mi to.))a musím říct že se mi to opravdu krásně povedlo...jsem o rok zkušenější takže to šlo v pohodě.))a děkují za přesnější popis.))já mám takovou radost.,,..mnámky.))
krém se mi trošku zgrcl jak jsem zašlehávala..ale dala jsem zěpt nad páru a krásně se mi spojil.))))



nahlásit

tlipna
(upraveno)
7. 12. 2009, 21:38
tak nevím nějak se mi to všechno špatně dělalo..a ten druhý krém..to je jako vaječina s kakaem a cukrem...bych chtěla vidět jak to má přesně vypadat..páč se mi to nějak nezdá..chjoo..a já se tak těšila...nechcete sem dát přesný postup i s fotečkama??.))

nahlásit

kudlajda
(upraveno)
8. 12. 2009, 13:23
@tlipna
Na krém šlehám, normálně ručně metličkou, žloutka smíchaná s cukrem a kakaem nad parou,nejdříve vše dohromady spojím ještě než dám misku nad páru,za stálého míchání nad parou povařím +- 10min max.Když se vám to špatně míchá -je to husté-dejte místo jednoho žloutku ,celé vajíčko,bude se vám to lépe zpracovávat. ,směs nechám vychladnout a zašlehám do másla.Ořechová náplň je po přidání rumu spíše řídká,ale stačí nechat chvíli odstát a ořechy si rum nacucnou a bude to akorát. A těsta se taky nebojte,sníh se zapracovává do poměrně husté hmoty ,ale tak to má být, určitě Vám se to povede.Snad vám to trochu pomohlo.Eva
nahlásit

Raduska
(upraveno)
17. 12. 2008, 20:49
Dobrý večer Evi, tak jsem uložila Isidora do ledničky zítra jej nakrájím. Vypadá to moc dobře a manžel už ochutnal okraje a moc mu to chutnalo. Věřím, že až uleží bde ještě lepší. Chtěla jsem se ještě zeptat opravdu vydrží dlouho, nezkazí se?
Děkuji za receptík Přeji Vám krásné
a
Raduš





nahlásit

kudlajda
(upraveno)
17. 12. 2008, 21:11
@Raduska
opravdu se nezkazí,dříve se sní,dělám ho už několik let a vždy mám napečeno dříve,peču tak maximálně do 15,prosince a v pohodě ,na chuti se nic nezmění
nahlásit

jajulik
(upraveno)
11. 12. 2008, 11:50
Dobrý den Evi na jakém plechu to pečete - myslím rozměr - mám doma klasický co patří k troubě ale ten není moc vysoký a pak takový menší vyšší (řekla bych tak velikost papíru A4). A ještě jeden dotázek když to upeču už teď vydrží to do vánoc?? Už teď se mi slzy sbíhají Jarča
nahlásit

kudlajda
(upraveno)
11. 12. 2008, 15:23
@jajulik
Peču na klasickém hlubokém plechu,takže asi ten vyšší,a do vánoc to vydrží určitě,teda pokud se to rychleji nesní.Mám už upečeno ,nakrájeno,dělám ho už nějaký rok a zatím v pohodě.
nahlásit

xlmakrela
(upraveno)
7. 12. 2008, 18:38





nahlásit

kudlajda
(upraveno)
8. 12. 2008, 11:44
@xlmakrela
Jde to i jen ze žloutků,ale vyšlehaná hmota z celých vajec se lépe zapracovává do másla.Ze žloutků je ta hmota dost tuhá,hlavně po vychladnutí a musí se pak krém dlouho vyšlehávat ,aby se hmota dobře spojila s máslem.Je to moje zkušenost, větší jistota,že se krém povede.Jenom nevím jestli jsem vám už neodpověděla pozdě,snad se to povedlo.Hezký den Eva
nahlásit

xlmakrela
(upraveno)
8. 12. 2008, 12:46
@kudlajda
Dobrý den
. Opilec už je uschovaný před nanasytnýma bříškama, hezky v ledničce.Docela se povedl
a je výborný
. Našla jsem si recept na netu a tam ještě i píšou marmeládu,ale já ji tam nedala. Je to dobrůtka akorát já měla to těsto hodně husté a tak se mi to moc nepovedlo na plech rozetřít rovnoměrně. Uprostřed je korpusu více a méně náplně.
Ale já myslím,že to bude stejně fuk je to taková dobrůtka,že to pak ze stolu zmizí jako pára nad hrncem
Děkuji za recept a přeji hezký advent Markéta












nahlásit

zjelenice
(upraveno)
30. 11. 2008, 21:35
... neskutečně mě tenhle receptík zaujal. Ale zajímalo by mě, zda "těsto" neztvrdne.....
Jestli to pak není tuhé a tvrdé? Krém tam je.... ale není pak spodek tuhý, když se to navíc dělá s předstihem?

nahlásit

kudlajda
(upraveno)
1. 12. 2008, 10:13
@zjelenice
Těsto určitě neztvrdne,v ořechové náplni je 50 ml rumu ,který částečně nesaje i do korpusu,dělám isidora často a vždycky vydrží dlouho vláčný,uchovávám ho s ostatním cukrovím v lednici,v krabici ho akorát položím a přikryji alobalem,aby neoschnul a rum nevyprchal.
nahlásit