Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 8 návštěvníků)

Medovník

0.0
Medovník

Potřebné ingredience

přísady na krém a přísady na těsto

Postup přípravy

Medovník
Krém :
1 slazené salko
20 dkg másla
7 dkg mletých ořechů (pokud jich tam nedáš neva, bude to víc karamelové)

Plechovku salka vař asi 2 hodiny ve vodě. Nech vychladnout (udělej si to třeba den předem).

Těsto na korpus :
450g mouky hladké
100g másla
5 lžíc medu (ale nemusí být tolik)
150g cukru (je jedno jakého)
2 vejce
2 lžíce smetany
1 lžička jedlé sody
Dej vařit do hrnce vodu, na hrnec polož misku a v ní smíchej vše kromě mouky . A šlehej metličkou nad parou až se vše spojí a je to teplé. (získáš hmotu trošičku řidší než majonésa)
Zapni si troubu na 180 C (horkovzdušnou na 160C)
Pak odstav a smíchej s moukou (já dělám vše v mixeru-přisypávám mouku dokud to jde a zbytek pak dodělám – vznikne tak tuhé těsto asi jako na peníčky)
Rozděl těsto(bude teplé) na 4 díly a každý strč do mikrot. sáčku aby to neoschlo.
Na lince si natáhni pečící papír, posyp trošku moukou, první kousek těsta rukou rozplácni, co to jde, posypkej moukou a rozval válečkem na co nejtenčí plát (třeba jak na nudle –pak už to snad víc nepůjde) –mělo by to být tak přes plech.(když se to kousek utrhne, neva – přilep a poválej.)
Celý ten pečící papír strč do trouby na plechu.
Bude se to péct jen pár minut –asi 3min. (do zezlatovění)
Mezitím uválej další placku na jiném peč.papíře a polož na druhý plech, pokud nemáš nevadí, když vytáhneš první placku, vytáhni ji a polož na linku a místo ní strč druhou. Tu první polož na velkou desku a hned trošku okraj okraje, aby to mělo od oka rovinku-pak to totiž ztvrdne(odřezky budeš potřebovat na posypání, tak to šoupni do nějaké misky). No a už máš uválenou třetí placku – jestli ne, tak trouba počká. Uválej a upeč a tak i čtvrtou.
Teď máš na lince 4 placky jakžtakž ořezané, v misce odřezky. ( a nejhorší za sebou)

Než to vychladne, udělej si krém smíchej salko(už karamelové) s máslem a ořechama, jestli máš.
Odlep placky z papíru – budou tvrdé a divné
:Pozn:Někde jsem četla že je to rychleji proleželé, když každou vrstvu natřeš cukrovým sirupem, ale protože je to práce navíc a sladký cukr navíc, tak stačí, když zaliješ lžíci cukru asi 2 dcl vařící vody a placku potřeš štětkou, ať to zvlhne.
Natři je krémem a polož další placku, natři krémem atd. až tu horní taky potřeš krémem.
Teď ostrým nožem odkraj okraje tak, abys měla tvar čtverce nebo obdélníku. Podle tvaru. Aby prostě byly hrany stejně- pokud chceš vyšší medovník, tak to překroj napul a polož na sebe jakoby osm vrstev.
Ty odřezky rozdrol i s těmi ostatními odřezky do mísy, smíchej a vznikne ti taková posypka.
Medovník natři i z boku krémem a tou posypkou to celé poplácej svrchu i z boku. (nahoru můžeš sypnout trochu kakaa, nebo skořice, podle chuti-já jsem nesypala)
No a teď to dej někam aspoň na 3 dny uležet – i týden, bude to vláčnější ) je to dobré že si to můžeš udělat dopředu), ale i druhý den se už to dá.
A to je celé. Snad se zadaří. Samo že pokud bude těsto nějaké řídké, přidej moouku, ať to jde válet válečkem, nebo smetanu na rozředění-jako bys dělala perníčky)
Pokud nevíš co se zbytkem smetany :povaří se s ořechama a van. cukrem a je z toho další krém –ale toho salka je až dost)

1.

2.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie