(recept
si oblíbilo 249 návštěvníků)
2 dávky
2 hodiny
Poctivý domácí pampeliškový med

Potřebné ingredience
300 květů pampelišek,1 l vody,1 kg cukru krystal,1 citron,1 pomeranč.
hrnec, síto
Postup přípravy
Pro květy se vydejte na louku nejlépe v poledne,protože jsou nejvíce rozvité.Utržená kvítka dejte do nádoby a zalijte litrem vody.Vařte je asi 30 minut na mírném ohni,pak hrnec odstavte a květy nechte luhovat nejlépe do druhého dne.
Následující den květy sceďte přes jemné síto a rukou ještě důkladně vymačkejte,abyste z nich dostaly veškerou tekutinu.Přidejte vylisovanou pomerančovou a citronovou šťávu/bez dužniny/ a cukr,promíchejte a vařte asi hodinu,aby se tekutina odpařila a med měl příjemnou konzistenci.
Následující den květy sceďte přes jemné síto a rukou ještě důkladně vymačkejte,abyste z nich dostaly veškerou tekutinu.Přidejte vylisovanou pomerančovou a citronovou šťávu/bez dužniny/ a cukr,promíchejte a vařte asi hodinu,aby se tekutina odpařila a med měl příjemnou konzistenci.

300 květu 30 minut povařit na mírném ohni a do dalšího dne nechat luhovat

Zcedíme pampelišky a do šťávy přidáme cukr a šťávu z pomeranče a z citronu.Vaříme hodinu a mícháme.Med není úplně tuhý jako kupovaný,poznáme že je hotový když se začíná lepit na stěny hrnce.Naléváme do skleniček a necháme vychladnout.

Toto množství je ze dvou dávek.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Suzanka2
(upraveno)
12. 5. 2010, 10:25
Ahoj holky a nedala by se ta druhá část receptu udělat v pekárně ? nechce se mi stát a míchat celou hodinu ....

nahlásit

PavliBP
(upraveno)
14. 5. 2010, 18:09
@Suzanka2
nemusíte míchat celou hodinu
stačí jen občas promíchat .... v pekárně by se vám to asi neuvařilo ... chce to ale do většího hrnce, protože jak se to vaří, tak to cáká na sporák


nahlásit

PavliBP
(upraveno)
12. 5. 2010, 10:11
Letos jsem dělala prvně dle receptu zde na mmb, je opravdu dobrý, jen ho mám o něco tmavší
První várku jsem dělala jako vy, že jsem dala šťávu až po louhování, druhou várku jsem dělala dle receptu z mmb, kdy se hned při prvním vaření k pampeliškám přidá pokrájený pomeranč i citron (i s kůrou) a vše se nechá 24 h louhovat
zatím jsem se ale nedostala k tomu, abych je chuťově porovnala



nahlásit

KUZNKA
(upraveno)
12. 5. 2010, 9:52
Chtěla bych se zeptat a není ten med moc řídký? Já mám trošku jiný recept, ale je tam více cukru, tak teď nevím ...
nahlásit

jasule
(upraveno)
12. 5. 2010, 10:57
@KUZNKA
Není když se vaří vypadá,že bude řidší,ale po vychladnutí je v poho.






nahlásit

JARYEL
(upraveno)
12. 5. 2010, 8:46




nahlásit

calexaci
(upraveno)
12. 5. 2010, 7:39















nahlásit